Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αγωγή Λάβδα, Κοτρόγιαννου, Μενδρινού κατά του TVXS

Tελικά το κείμενό μας για την υπόθεση μάς παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζαμε. Αντιγράφουμε, λοιπόν, στο μεταξύ, αγωγή που είχε καταθέσει το μαγικό τρίο Λάβδα, Κοτρόγιαννου, Μενδρινού κατά του TVXS το 2009 για σχόλια που είχαν αναρτηθεί κάτω από άρθρα για την υπόθεση, και για τα οποία οι ακόμη ένοχοι για μας κατηγορούμενοι ζητούσαν να τους δοθούν τα IP των χρηστών που ανάρτησαν τα σχόλια!!! Είναι φανερό ότι κόπτονται για την ελευθερία οι κύριοι. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ακόμη τίποτα για την έκβαση της υπόθεσης.

Αντιγράφουμε από το No Budget Blog και έπειτα από το TVXS. Τα άρθρα με τα επίμαχα σχόλια έχουν κατεβεί...

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του TVXS και του Στέλιου Κούλογλου για σχόλια
 
Τα μέτρα συζητούνται εκτάκτως αύριο Παρασκευή [20 Νοέμβρη 2009] στο Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από προσφυγή 3 καθηγητών που υποστηρίζουν ότι θίγονται από σχόλια σε δημοσίευματα μας για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Με αφορμή τα σχόλια ζητούν την εξαφάνιση και των δημοσιευμάτων. Η δικαστική εμπλοκή θέτει επί τάπητος το θέμα των σχολίων στο Tvxs.
 
Τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται εναντίον του Tvxs, του Στέλιου Κούλογλου και της Ελευθερίας Αλαβάνου η οποία αν και δεν είχε ποτέ αυτή την ιδιότητα παρουσιάζεται ως «υπεύθυνη διαχείρησης της ηλεκτρονικής εφημερίδας» (εννοεί το Tvxs). Αφορούν ένα πρόσφατο δημοσίευμα ( Νέα υπόθεση διαπλοκής στην εκλογή μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης) καθώς και δύο παλιότερα ( Ο αγώνας, ο θάνατος και η δικαίωση του Σ. Αλεξανδρόπουλου και Υπόθεση Αλεξανδρόπουλου: ξεκινάει η πολύκροτη “δίκη των μεταπτυχιακών“).

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υπογράφουν οι καθηγητές Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Κωνσταντίνος Λάβδας και Μαρία Μενδρινού οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στο πρώτο δημοσίευμα και «συγκεκριμένα, στις 16:38 της 27-10-2009 δημοσιεύθηκε σχόλιο συνταχθέν από άγνωστο άτομο υπό την ηλεκτρονική υπογραφή «sotirelin», το οποίο αναφέρει «Τώρα για την υπόθεση της Πολιτικής Επιστήμης, το συγκεκριμένο Τμήμα είναι βουτηγμένο όσο δεν παίρνει στη διαφθορά. Ο Πρόεδρός του … είναι φυτευτός της κλίκας που έστειλε στο θάνατο τον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, που αποτελείτε από τους Λάβδα (τότε αντιπρύτανης σε ηλικία 32 ετών !!!), Κωτρόγιαννο (τότε υπεύθυνος του μεταπτυχιακού που αν δεν είσαι πασπίτης ή δαπίτης δεν μπαίνεις με τίποτα, επίσης μέλος του ΠΑΣΟΚ) και την τότε πρόεδρο του Τμήματος Μενδρινού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αυτά είναι «μεμονωμένα περιστατικά» λαμόγιων …».

Στην συνέχεια παρατίθενται και μια σειρά άλλα σχόλια τόσο στην συγκεκριμμένη ανάρτηση όσο και σε αυτές που αφορούν την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου και στο τέλος ζητείται η απόσυρση τόσο των σχολίων όσο όμως και των άρθρων .(μπορείτε να διαβάσετε στο διπλανό pdf όλοκληρη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.) Ζητείται επίσης «να απαγορευθεί στην εν λόγω ηλεκτρονική εφημερίδα η ανάρτηση και δημοσιοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο οιουδήποτε κειμένου αφορά τα πρόσωπά μας» με ποινή 10.000 ευρώ κάθε φορά που γίνεται αναφορά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δικηγόρος σχολιαστή του Tvxs (όχι στα συγκεκριμμένα άρθρα για την Κρήτη) τηλεφώνησε στον Στέλιο Κούλογλου ζητώντας επιτακτικά την ηλεκτρονική διεύθυνση (ΙΡ) άλλων σχολιαστών που ήθελε να μηνήσει, καθώς όπως υποστήριζε τα σχόλια τους είχαν εξυβρίσει και θίξει την τιμή και την αξιοπρέπεια του πελάτη του.

Το Tvxs αρνήθηκε να παραδώσει τα IP. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε με το όποιο κόστος το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους εφ όσον η έκφραση γνώμης γίνεται με πολιτισμένο τρόπο και χωρίς να παραβιάζονται οι όροι χρήσης του Tvxs αλλά δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να τρέχουμε κατηγορούμενοι στα δικαστήρια για το περιεχόμενο σχολίων για τα οποία –θα πρέπει να σημειωθεί- ευθύνονται νομικά οι συγγραφείς τους.
Είναι επίσης προφανές ότι πρέπει να αντιδράσουμε στην προσπάθεια λογοκρισίας του περιεχομένου μας με όχημα σχόλια που παραβιάζουν την νομοθεσία. Η προσπάθεια αυτή γίνεται φανερή στην υπόθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου αναμένεται η δίκη των 3 καθηγητών που στρέφονται εναντίον του Tvxs. Σε μια τόσο σημαντική υπόθεση το Tvxs ίσως υποχρεωθεί να σιωπήσει, εξ αιτίας σχολίων. Ζητάμε την συμπαράσταση των φίλων του Tvxs ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο.

Ιδίως μετά απ αυτές τις εξελίξεις – αλλά και πολλά παράπονα για το ύφος και το υβριστικό περιεχόμενο πολλών σχολίων- το Tvxs έχει αναδιαμορφώσει την πολιτική του για τον σχολιασμό. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που θίγουν την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, σχολιαστών ή αναφερόμενων σe αναρτήσεις, αρθρα ή βίντεο, θα αποκρύβονται. Το ίδιο ισχύει για σχόλια που παραβιάζουν τους όρους χρήσης του Tvxs. ΟΙ συγγραφείς τους θα προειδοποιούνται και αν επιμείνουν οι λογαριασμοί τους θα αποκρύβονται.

Συνεχίζουμε με σχετική ανάρτηση από το TVXS.

H δίκη του TVXS: Υπερασπίζοντας το συμμετοχικό διαδίκτυο

Τα άρθρα αφορούσαν την «υπόθεση Αλεξανδρόπουλου» και τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία στα μεταπτυχιακά, ενώ τα σχόλια καταφέρονταν εναντίον των συγκεκριμένων καθηγητών (Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Κωνσταντίνος Λάβδας και Μαρία Μενδρινού). Το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων (το 2009) είχε αποδεχθεί ότι τα τρία δημοσιογραφικά άρθρα του tvxs δεν προσέβαλαν την προσωπικότητα των καθηγητών, αλλά έκρινε ότι υπήρχε ευθύνη του tvxs.gr για τα σχόλια που ανάρτησαν οι επισκέπτες του διαδικτυακού χώρου. Το δικαστήριο εκείνο δεν είχε εφαρμόσει την Οδηγία 2000/31/ΕΚ, η οποία μεταφέρθηκε με τυπογραφικό λάθος στο εθνικό δίκαιο (π.δ.131/2003), με αποτέλεσμα, για τη φιλοξενία περιεχομένου τρίτων να φαίνεται ότι δεν υπάρχει απαλλαγή από την γενική υποχρέωση ελέγχου. Η Οδηγία ξεκάθαρα απαλάσσει τα διαδικτυακά μέσα από τέτοια προληπτική υποχρέωση, γεγονός που επισημάνθηκε στο Δικαστήριο, με αίτημα την διορθωτική εφαρμογή του λάθους του προεδρικού διατάγματος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο δικηγόρος των εναγόντων περιόρισε το αίτημα αποζημίωσης στις 90.000 ευρώ, γεγονός που ο δικηγόρος του tvxs.gr, Βασίλης Σωτηρόπουλος, επισήμανε στο δικαστήριο ως εν μέρει παραίτηση, η οποία πρέπει να οδηγήσει σε καταδίκη των εναγόντων στα δικαστικά έξοδα, ως ηττηθέντων διαδίκων.

Περαιτέρω, το tvxs υπέβαλε ένσταση περί μη εφαρμογής του νόμου περί Τύπου στο συμμετοχικό Διαδίκτυο και περί εφαρμογής του ειδικού θεσμικού πλαισίου για την κοινωνία της πληροφορίας (Οδηγία 2000/31/ΕΚ). Υποβλήθηκε επίσης ένσταση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, επειδή το θέμα αφορά τον τρόπο ενάσκησης καθηκόντων δημόσιων λειτουργών, καθώς κι αίτημα απόρριψης της αγωγής λόγω καταχρηστικής άσκησής της.

Στο δικαστήριο κατέθεσε, από την πλευρά των εναγόντων, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τέτοια κείμενα θίγουν το «brand name» του ιδρύματος και διασύρουν διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές [ο Λάβδας ήταν αυτός! Εκεί δεν ήμασταν, αλλά βάζουμε και στοίχημα!]


Υποστήριξε ότι οι καθηγητές είχαν αθωωθεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου, ενώ για τις κατηγορίες περί μεροληψίας εις βάρος των φοιτητών είχαν καλυφθεί από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο Βασίλης Σωτηρόπουλος τον ρώτησε αν υφίσταται γενικά το φαινόμενο των «κομματικών καθηγητών» στα Πανεπιστήμια.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου του Δικαστηρίου, ο οποίος επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό από τα «διδάγματα της κοινής πείρας».

Υπέρ του tvxs.gr κατέθεσε ως μάρτυρας η Κατερίνα Κιτίδη, η οποία υπερασπίστηκε την φύση του διαδικτυακού μέσου, το οποίο δεν είναι δυνατόν -αλλά ούτε και νομικά υποχρεωμένο- να προελέγχει τα χιλιάδες σχόλια που ανά πάσα στιγμή αναρτούν οι χρήστες. Υπενθύμισε ότι οι τυχόν θιγόμενοι είχαν την ευχέρεια, σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης, να επικοινωνήσουν με το tvxs τηλεφωνικά ή με e-mail, ζητώντας την διαγραφή προβληματικών σχολίων, τα οποία ούτως ή άλλως αφαιρέθηκαν μετά την έκδοση της σχετικής προσωρινής διαταγής του Δικαστήριου. Επίσης επισήμανε ότι όσον αφορά τη δημοσιογραφική έρευνα του tvxs, ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που φιλοξένησε τις απόψεις των εναγόντων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας συνεργάτη μαζί του, ενώ οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα άρθρα βασίζονταν σε δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων όπως ΤΑ ΝΕΑ, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το ΒΗΜΑ, καθώς και στο σχετικό Πόρισμα των καθηγητών Γραμματικάκη και Παπαδοπούλου.

Προς υπεράσπιση του δικαιώματος σε έναν ζωντανό διαδικτυακό διάλογο, έδωσαν επίσης ένορκες βεβαιώσεις οι Έλλη Στάη, Σταύρος Θεοδωράκης και Νικόλας Μπαρδάκης.

Κατά το τέλος της διαδικασίας, ο δικηγόρος των εναγόντων δήλωσε ότι σύμφωνα με σχετική ταξινόμηση που υπάρχει στο διαδίκτυο, η χρηματική αξία του tvxs.gr αποτιμάται σε ύψος άνω του 1.000.000 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της μάρτυρος, όσο και του δικηγόρου του tvxs, οι οποίοι επισήμαναν την ανακρίβεια του στοιχείου. Μετά το τέλος της δίκης, ο Στέλιος Κούλογλου πλησίασε το έδρανο του δικηγόρου και του είπε: «σας ευχαριστώ που με κάνατε να αισθανθώ πλούσιος για μια μέρα».

Η απόφαση αναμένεται τους προσεχείς μήνες.