Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση: "Ακαδημαϊκή ελευθερία και θεσμοί: Έννοιες και πραγματικότητα"

Τι περιεχόμενο έχει η έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας θεωρητικά και πρακτικά στη σημερινή Ελλάδα; Πώς λειτουργεί και πώς καταστρατηγείται ο θεσμός του πανεπιστημίου και γενικότερα οι θεσμοί στις υπάρχουσες συνθήκες; Κατά πόσο μπορεί να ασκηθεί ουσιαστική κριτική υπό την απειλή μιας πειθαρχικής δίωξης ή της διαθεσιμότητας;

Η Πρωτοβουλία Ενημέρωσης και Δράσης για την Υπόθεση Στέλιου Αλεξανδρόπουλου καλεί σε ανοιχτή συζήτηση με τίτλο "Ακαδημαϊκή ελευθερία και θεσμοί: 'Εννοιες και πραγματικότητα" τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 στις 14:30 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο αμφιθέατρο Στέλιου Αλεξανδρόπουλου (Δ6).

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι οι Κώστας Καβουλάκος (αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας και φιλοσοφίας του πολιτισμού στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης), Βασίλης Καρδάσης (καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης) και Δημήτρης Πατέλης (αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στον τομέα Κοινωνικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης).

Ειδικότερα για την υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης του Δημήτρη Πατέλη, που τον Οκτώβριο του 2010 έλαβε από τον τότε πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκη παραπεμπτήριο για το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ. Αξίζει ωστόσο να μνημονεύσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο Δημήτρης Πατέλης, σύμφωνα με την παραπεμπτήρια επιστολή διώκεται επειδή "με πράξεις και παραλείψεις παρέβη τις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις του, της πίστεως εις το Σύνταγμα και τους Νόμους, καθώς και την επιβαλλόμενη εκ της θέσεώς του ακαδημαϊκή δεοντολογία. Υπέπεσε δε σε σειρά παραπτωμάτων τα οποία αντικειμενικώς κρινόμενα συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας και του άρθρου 326 του Ν. 5343/1932 (ΦΕΚ Α85) [σημ. συντ. Πρόκειται για το ίδιο άρθρο με βάση το οποίο είχε παραπεμφθεί και ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος], αφού κατ' εξακολούθηση επί διετία και πλέον επιδεικνύει διαγωγή απάδουσα εις την αξιοπρέπεια του Πανεπιστημιακού Λειτουργού. Οι πράξεις αυτές θεωρούνται ως παραβάσεις υπηρεσιακού καθήκοντος, δυσφημιστική συμπεριφορά κατά των μελών ΔΕΠ, μελών του εκλεκτορικού σώματος, των οργάνων διοικήσεως του ιδρύματος, αρχών της Πολιτείας και της Εκκλησίας [!] ή άλλες πράξεις".